През целия ден всички миряни пожелали да зърнат и да се преклонят пред иконата „Св. Богородица-Всецарица” имаха тази възможност. Иконата пристигна днес от Света гора и ще остане в патриаршеската катедрала през следващите дни, след което ще бъде занесена в Гложенския манастир.

ДИР.БГ поздравява всички свои читатели със Светлите празници

С литийното шествие Благодатният огън беше пренесен от параклиса на Синодалната палата в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Шествието беше предводено от Браницкия епископ Григорий. Той предаде Благодатния огън на Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Сред молещите са българският президент Росен Плевнелиев, народни представители, общественици и хиляди граждани и духовници. В храма звучи песнопение, което напомня еврейското избавление, което се възпява в това песнопение .

Засилено е полицейското присъствие в района около патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, също така има и екип на пожарна и линейка.

Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Преди полунощ се отслужва тържествено богослужение.

"...И ето в полунощ от отворените царски врати се понася песнопението: "Воскресение Твое, Христе Спасе...".

Гръмва пасхалният тропар:

Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, живот дарува. Христос воскресе! Воистину воскресе!

При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение", при слизането на Благодатния огън.

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които църквата подготвя вярващия християнин за тържеството на духа над плътта - победата на Иисус Христос над смъртта. Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича "страстна седмица", означаваща страдание. Нарича се още и "велика седмица". Това са последните дни от земния живот на Иисус.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.