Той обясни, че не знае защо вечерният час в центровете е отпаднал, в стария му мандат такъв час е бил въведен - през лятото до 22.00 часа, а през зимата - до 20.00 часа.

„Бежанците трябва да се контролират, ако трябва и ще ги преброяваме, не е срамно, защото трябва да имаме отчет на хората, които са в центровете. Някои от тях напускат, нови идват”,
каза още Казаков.

По думите му се изисква дисциплина и трябва да има пълен отчет по държави, по брой на хора, по настаняване.

Председателят на Държавната агенция по бежанците (ДАБ) подписа днес споразумение с 14 неправителствени организации за сътрудничество в подкрепа на търсещите и получилите международна закрила чужденци в България.

Той обясни, че това са организации, предоставяли помощи, дарения, безплатна правна помощ, осигурявали образователни програми и лекари.

"Извършвали са дейности единствено и само в подкрепа на институцията за осигуряване на убежище. Ние сме държавна институция, има си определен ред за влизане и излизане от центровете. Организациите няма да имат претенции извън рамките на допустимото, всички ще работим заедно. Вярно, че сме имали противоречия, но сме ги изчиствали", коментира Казаков.

Преди дни хасковският областен управител Добри Беливанов поиска вечерен час в центъра за бежанци в Харманли.
Кметът на Харманли пък поиска центърът за бежанци да стане от затворен тип заради протести на граждани.

329 000 лв. от общо 900 000 лв. годишен бюджет на Агенцията за бежанците са изхарчени за интеграция на имигранти за 3 г. За останалите пари няма данни къде са. Това разкри одит на Сметната палата.
Докладът обхваща както управлението на настоящия директор Никола Казаков, така и част от мандата на уволнения преди седмици Николай Чирпанлиев.