Около 15.00 часа вчера 71-годишна жена съобщила в полицията, че е станала жертва на телефонна измама. Потърпевшата споделила, че по обяд на домашния й телефон позвънил непознат мъж, който се представил за служител на МВР, съобщиха от Областната дирекция в София.

Мнимият полицай я убедил, че е необходимо да съдейства за предотвратяването на тежко криминално престъпление, като за целта трябва да предостави всичките си налични спестявания.

Възрастната жена изпълнила дадените й указания и закачила на оградата на имота си плик с огромната сума.

По случая в Районно управление „Полиция” – Сливница е образувано досъдебно производство.

По-подобен начин е измамен и 84-годишен видинчанин. Снощи в 20.00 часа дядото сигнализирал за случилото се в полицията. Два часа по-рано на домашния му телефон позвънил непознат, който се представил за служител на криминална полиция.

Възрастният човек бил убеден, че ще участва в полицейска операция за залавяне на измамници. Затова изхвърлил през терасата на жилището си плик с 1860 лева, златна коронка, чифт златни обеци и дори личната и дебитната си карта.

Докато преди години измамниците действаха най-вече по схемата с "пострадал при катастрофа роднина", сега най-често използват версията, че полицията прави акция именно срещу такива като тях.

През септември вътрешният министър Валентин Радев заяви по време на парламентарния контрол, че имуществените вреди от телефонните измами само за 2017 година са около 3 млн. лева. Сумата постоянно расте.

В същото време рядко властите успяват да открият парите, взети от измамниците. Само преди няколко дни обаче полицията в Монтана върна 22 000 лева на три възрастни жени, станали жертви на такива. Бабите не можеха да повярват на късмета си.