Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване прие парламентът с проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. Законът подкрепиха 82-ма депутати, 51 бяха против, а двама се въздържаха.
ГЕРБ и четирима независими депутати гласуваха "за", БСП, ДПС и Синята коалиция бяха против, от "Атака" гласува само един депутат и вотът му беше "въздържал се".

В случай че лицата нямат необходимия стаж, те ще придобиват право на пенсия при навършване на 67-годишна възраст за жените и за мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж. В момента възрастта е 65 години и ще се увеличава с по четири месеца до достигане на 67 години.

По разчети на НОИ следващата година заради нарастване на възрастта за пенсиониране ще се увеличат приходите с около 30 млн. лв., заяви управителят на НОИ Бисер Петков.

Придобиване право на пенсия от военнослужещите и от държавните служители в МВР, ДАНС и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, и следователите става независимо от възрастта им и при общ осигурителен стаж от 27 години, от които две трети действително изслужени като военнослужещи или държавни служители в съответното ведомство.
Досега общият осигурителен стаж беше 25 години.

С текст от Законопроекта за бюджета на ДОО за 2012 г. беше променен и Законът за ДАНС. Така след пенсионирането си служителите на агенцията за национална сигурност ще получават 15 брутни месечни възнаграждения вместо 20, предаде "Фокус". Тази промяна подкрепиха 73-ма депутати, 32 бяха против и 3-ма се въздържаха.

Няма промяна в обезщетенията при напускане на служба в Министерство на отбраната, като дължимите заплати остават 20, посочиха от ведомството.

Пенсиите ще се индексират само с ръста на инфлацията от 2013 година. За догодина индексации на пенсиите не се предвиждат.

Обезщетенията за майчинство и безработица ще се изчисляват въз основа на осигурителния доход за 24 месеца. назад, а не за 18, както е сега. Размерът на обезщетението за болест пък ще се пресмята според осигурителния доход през предходните 18 месеца вместо 12.

Не беше прието предложението на Янаки Стоилов от Коалиция за България депутатите да гласуват явно и поименно, със ставане от място и заявяване на вота. Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че така или иначе начинът, по който е гласувал всеки депутат, не е тайна и информация за това може да се предостави на медиите.

От опозицията заговориха за сезиране на Конституционния съд, съобщи "Дневник". Мотивът е, че текстовете не са минали на две гласувания, както предвижда основният закон, а бяха вкарани в Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. преди второто четене.

Дискусията в парламента по пенсионните промени продължи над 10 часа. Тя започна вчера, но поради липса на кворум заседанието беше прекратено около полунощ. Вчера бе гласувано увеличаването на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст с 9 лв. от 1 юни догодина.