Предвожданата от САЩ коалиция потвърди числото на убитите терористи, но не възнамерява да обсъжда публично въпроса, съобщи американският в. "Ю Ек Ей Тудей", цитиран от ТАСС и БТА.

Данните са получени чрез средствата за видеонаблюдение, с чиято помощ военните преценяват резултатите от ударите.

Вестникът обяснява отказа да се огласяват такива сведения отчасти с това, че по време на Виетнамската война Пентагонът ежедневно е съобщавал какви загуби търпи армията на Северен Виетнам, а после се изяснило, че данните са завишени и американците, въпреки "успехите" си, са били принудени да напуснат страната.

"Ю Ек Ей Тудей" отбелязва, че въпреки ударите, коалицията не е успяла да причини съществени човешки загуби на ИД. Вестникът припомня, че преди година по оценка на ЦРУ в редиците на ИД са воювали между 20 000 и 31 500 бойци. Тази година оценките остават същите, каза представител на разузнаването, цитиран от изданието.

По-рано президентът Барак Обама съобщи, че от август 2014 г. САЩ и съюзниците им в антитерористичната коалиция са нанесли над 5000 въздушни удара по позиции на ИД.

По оценка на ЦРУ бойците в ИД са около 30 000, а според иракските власти те са 200 000. По някои данни джихадистите контролират понастоящем 40 процента от територията на Ирак и около 50 процента от тази на Сирия, отбелязва ТАСС.

Вчера американските военни съобщиха, че в сряда оглавената от САЩ международна коалиция е нанесла 22 въздушни удара по позиции на ИД в Ирак и девет - в Сирия, посочва Ройтерс.

МВФ отпусна 1.2 млрд. на Ирак

МВФ отпуска на Ирак спешна помощ от 1,2 милиарда долара заради икономическите последици от офанзивата на джихадистката групировка "Ислямска държава" и падането на цените на суровия петрол на световните пазари, предаде Франс прес.

Заемът, който ще бъде предоставен веднага, трябва да помогне на страната да се справи с "двойния шок", изпразнил бюджета на страната и довел до стопяване на валутните й резерви, се казва в комюнике на фонда.