Източник на Ен Би Си в Пентагона заяви, че този удар на американските военновъздушни сили е "началото на по-интензивни действия срещу бойците на "Ислямската държава" в Ирак".

Целта на нападението е била да се окаже подкрепа на иракските сили за сигурност. От поразения обект ислямистите са обстрелвали иракските сили, съобщава американската армия.

Друг удар по позициите на джихадистите е бил нанесен близо до планината Синджар, съобщава Ен Би Си, цитирана от световните агенции и БТА.

Американските медии подчертават, че САЩ и досега са нанасяли удари по позициите на "Ислямска държава" в Ирак, но целта им е била да спрат настъплението на групировката. Сегашното нападение има по-настъпателен характер, а не е отговор на настъплението на "Ислямска държава" в Ирак.

По-рано представители на администрацията на Барак Обама предупредиха, че ако режимът на Башар Асад разпореди атаки срещу американските самолети, нанасящи удари срещу терористите в Сирия, САЩ ще отвърнат на удара, като се насочат срещу сирийската система за противовъздушна отбрана, предаде Асошиейтед прес.

Досега САЩ не са извършвали удари срещу цели в Сирия, но президентът Барак Обама разреши нанасянето на въздушни удари в Сирия с цел поразяване на обекти на екстремистите от "Ислямска държава". 

"Ислямска държава" използва химическо оръжие

Десетки иракчани пострадаха при нападение с химическо оръжие, извършено от екстремистите на "Ислямска държава", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По данни на телевизия "Ас Сумария", екстремистите са използвали гранати с хлор. Цел на обстрела е била район в северната част на град Ад Далуия, на 80 километра северно от Багдад, в провинция Салах ад Дин. Няколко десетки са получили пристъпи на задушаване.

АНКЕТА: Ще успеят ли Западът, Турция и Русия да спрат свои граждани да заминават на Джихад?