Няма истина в съобщенията, че сирийските ВВС са атакували лагера в северозападната провинция Идлиб, се казва в изявлението, разпространено днес от държавните медии в Дамаск, цитирани от БТА.

Сирийските правителствени сили обвиниха бунтовниците, че в последно време извършват атаки срещу цивилни цели, за да хвърлят след това вината за нападенията върху властите.

Те "потвърдиха информацията, че някои терористични групи, по нареждане на чуждестранни (разузнавателни служби), са започнали наскоро да нанасят удари по цивилни цели". Изявлението не съдържа подробности.

Експертите на ООН ще работят упорито за разследване на вчерашните въздушни удари, отнели живота на най-малко 30 бежанци в лагер в Северна Сирия, заяви върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн, цитиран от ДПА.

Предвид това, че палатковите селища в контролираните от бунтовниците райони се виждат ясно отвисоко, е крайно неправдоподобно тези смъртоносни нападения да са плод на случайност.

Много по-вероятно е те да са умишлени, каза Зеид и подчерта, че това ги прави военно престъпление.

Информацията, че атаките са дело на сирийски правителствени самолети трябва да бъде проверена, отбеляза той. Франция осъди въздушните удари срещу бежански лагер в Сирия.

В изявление на френското външно министерство се призовава за разследване на този "възмутителен и недопустим акт, който може да бъде окачествен като военно престъпление или престъпление срещу човечеството".