За това алармира украинското здравно министерство, съобщи за „Труд“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България.

За съжаление заплаха има и за страната ни, ако у нас пристигнат украинци, които не са били ваксинирани и осъществят контакт с българчета, също без поставени ваксини.

Последната такава заплаха за държавата ни дойде преди около 2 г. от Сирия, от която заприиждаха бежанци. В началото на военните действия там обхватът на задължителните имунизации падна на 65%.

„Днес никой не знае въобще на какъв процент от населението се поставят“, каза още д-р Кунчев.

Спасение в такива ситуации е родителите да не пропускат ваксините в задължителния имунизационен календар на България.

Само това е начинът децата да бъдат защитени от тежките заболявания като полиомиелит, дифтерия, коклюш, хепатит Б и много други.

Ваксината срещу полиомиелит (детски паралич) е петвалентна, затова се поставя няколко пъти. По имунизационния календар това се прави във втори, трети и четвърти месец след раждането и след това на 16 месеца и на 6 години.

Полиомиелитът е остро вирусно заболяване при хората, което се предава чрез мръсни ръце и по въздушно-капков път. Източници на болестта са хора и вирусоносители. Характеризира се с възпаление на сивото вещество на гръбначния мозък, което води до появата на парализа, при която крайникът изсъхва. Засяга децата от една до пет години. Заболяването е безсимптомно.

Последните два епидемични взрива в България са били през 1991 г., при внос на заболяването от Таджикистан с 46 заболели и през 2001 г., когато заболяването е внесено от Индия, с трима заболели. И в двата случая са засегнати неимунизирани и непълно имунизирани деца.