Агенцията се позовава на земеделския министър Десислава Танева. След заседание на правителството тя е казала, че са открити 3 нови огнища на болестта – две в област Смолян, в населени места на километър северно от гръцката граница, и едно в област Перник.

Ваксинацията срещу заболяването с първите партиди - 150 000 дози вече е приключила. Според Танева се очаква нова партида - 270 000 дози от ваксината за едри и дребни преживни животни. Първите 170 000 ще бъдат доставени още около 16 май и ваксинацията ще започне веднага след това. Останалите дози ваксини ще бъдат получени до 1 месец.

Унищожени заради болестта досега са 877 животни. Изплащането на обезщетения продължава.

Министър Танева е посочила, че започва пръскане в крайдунавските общини за заболяването. Площите, които се предвижда да бъдат обработени от ведомството са близо един милион декара.

Към 28 април бяха констатирани 31 огнища на заразен нодуларен дерматит в общини от областите Хасково, Стара Загора, Благоевград, Пловдив и Кюстендил. Тогава бяха доставени 150 000 дози от ваксината за имунизиране на всички възприемчиви животни в 20 километрова зона около огнищата на заболяването.

Ваксинация се прилага след констатиране на заболяването на територията на страната и с разрешение от ЕК.

Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека. Болестта засяга едрите и дребните преживни животни, като преносители могат да бъдат и хора.