Ваксината е разработена от Националния институт на САЩ по алергология и заразни болести и фармацевтичния гигант ГлаксоСмитКлайн.

Резултатите от първите клинични изпитания, в които са участвали 20 здрави доброволци, бяха публикувани вчера в "Медицинското списание на Нова Англия" (New England Journal of Medicine), предаде БТА.
 
Под въздействието на препарата имунната система на участвалите в изследванията доброволци е започнала да произвежда антитела, които противодействат на вируса Ебола. Този месец доктор Антъни Фаучи, директор на института, каза в Конгреса, че първите резултати са достатъчно обнадеждаващи, за да може САЩ да планират по-мащабно проучване в Западна Африка, започвайки още през януари в Либерия, за да се опитат да проверят дали ваксината наистина действа.

Белият дом поздрави изследователите, като нарече постигнатото "важен етап" по пътя към ликвидиране на опасността от опасния вирус.

Във вторник, 2 декември, президентът Барак Обама смята да посети Националния институт по алергология и заразни болести, за да благодари лично на доктор Фаучи и колегите му за усилията им в борбата срещу ебола.

Обама има намерение да призове Конгреса да одобри отпускането през 2015 г. на допълнителни пари за тази цел.