Българският президент беше приет на аудиенция от папа Франциск и проведе среща с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

Румен Радев е, придружен от своята съпруга и официална делегация, в която са включени вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов и министърът на културата Боил Банов, заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки. Освен това в делегацията участват и ръководители на образователни и културни институции и представители на българското духовенство.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също е част от българската делегация и взе участие в разширената аудиенция при папа Франциск. Делегацията посети светите места, свързани с българската история в Рим, гроба на свети Кирил Философ в базиликата Сан Клементе и базиликата Санта Мария Маджоре, където са осветени първите български книги от папа Адриан Втори. Каракачанов присъства и на литургия в църквата Сан Паоло Ала Регола, отслужена от Западноевропейският митрополит Антоний.

Българският президент дари на папа Франциск икона на Св.Св. Кирил и Методий, специално изографисана за повода, мускалче с розово масло и книга за папа Йоан XXIII, разказваща за периода в който е бил апостолически нунций в България.

От своя страна папа Франциск подари на президента Румен Радев плакет с творба на римски художник, изобразяващ Св.Мартин, който покрива с плащеницата си един беден човек, символ на християнското милосърдие. Също и екземпляр от апостолическото насърчение Evangelii gaudium, от постсинодалното апостолическо насърчение Amoris Laetitia и от Енцикликата Laudato Sì, както и копие от своето послание за Световния ден за мира 2017, съобщи радио "Ватикана".

След срещата си със Светия отец, президентът Радев се срещна и с ватиканския държавен секретар, кардинал Пиетро Паролин и секретаря за Отношенията с държавите, монс. Пол Ричард Галахър.

Папата поднесе пожеланията си към българския народ за здраве и благоденствие. Визитите тук са много важни, заяви президентът Румен Радев, цитиран от БНР. Това е признание за българския народ, към европейската цивилизация като хранител и разпространител и продължител на делото на светите братя Кирил и Методий, допълни българският държавен глава. Споделихме нашите тревоги, разговаряхме за многобройните проблеми на нашето съвремие, за изострянето на конфликтите, за хуманитарните кризи, трафика на хора, особено на деца, за отношението на папата към младите хора, заяви още Радев. Според светия отец приобщаването на младите към християнските ценности е пътят за опазването им от изкушенията.

Помолен да коментира посещението на делегация от Република Македония във Ватикана, веднага след аудиенцията на българския държавен глава, Румен Радев изрази очакването си, че след сформирането на правителство в Република Македония, ще последва по-тесен диалог, който ще доведе до разрешаване на проблемите, които имаме с общата ни история. Президентът Радев припомни, че страната ни очаква и напредък в преговорите по сключване на двустранен договор за добросъседство с Република Македония.

Държавният глава оцени високо отношенията между България и Светия престол. За приноса му в тяхното развитие президентът награди с орден „Св.св. Кирил и Методий“ Монсеньор Жозе Авелино Бетанкур, който е директор на „Протокола“ на Ватикана. 

В Рим президентът поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов, както и пред паметника на братята Св. Св. Кирил и Методий.

Румен Радев е вторият български президент на България, когото папа Франциск приема, а за българския президент това е второто посещение във Ватикана. Само преди два месеца той бе сред европейските лидери, които се срещнаха с главата на Римо-католическата църква по случай юбилея на Римските договори.