Това коментира бизнесменът и бивш председател на Съюза на работодателите в България Васил Василев пред Епицентър. Той припомни, че същото се е случило и с АЕЦ "Козлодуй". Затворихме реакторите под натиска на Брюксел и токът рязко поскъпна.

Тази седмица френският президент Еманюел Макрон ще направи совалка в Австрия, Румъния и България с цел да убеди правителствата им да смекчат социалния или условията за така наречените командировани работници.

По-рано днес и Меглена Кунева призова правителството за ясна позиция по социалния дъмпинг. Тя поиска мнението на работодатели и синдикати.

В политическия речник на Брюксел витае нов моден термин - “социален дъмпинг“. Според него източноевропейците завладяват работните места на Запад и подкопават осигурителната система там благодарение на ниските осигурителни вноски в техните страни. Терминът се отнася само до работници, които са назначени, да речем, в българска фирма и са командировани да свършат определена работа, напр. във Франция. Работят те там, но внасят осигуровките и данъците си в НОИ и НАП – дейност, напълно законна и регламентирана от няколко европейски директиви.

Според Василев по този начин в Западна Европа законно се трудят около милион работници, предимно от Източна Европа. Ако вземат средно по 1500 евро заплата и върху тях има 500 евро осигуровки, излиза, че осигурителният бизнес с командированите е 6 милиарда евро годишно. За толкова пари няма как да няма скандали.

По думите му западноевропейците - Франция, Германия, Холандия, Швеция и др. предпочитат осигуровките да остават там, където се полага трудът. Те настояват Източна Европа да повиши ставките, но знаят много добре, че това трудно ще бъде прието. Затова в някой критичен от преговорите момент вероятно ще предложат соломоновско решение - добре, вие няма да вдигате осигуровките на вашите работници, но тези, които работят при нас, ще ги плащат при нас.

Източноевропейците - Полша, Унгария, Румъния и др. искат, разбира се, да задържат милиардите. Хората работят при вас временно, те са свързани със социално-осигурителната ни система, вашите осигуровки са много надути и ние няма да се съобразяваме с тях, казват те.

Дребна справка показва колко е неиздържана тезата за големите разлики в осигурителната тежест. При основните, съществените осигуровки, ние плащаме повече от французите. Здравните и пенсионните, вкл. тези в УПФ, у нас са 29.30%, в Унгария - 37%, а във Франция - 29.09%. Общата осигурителна тежест във Франция е действително по-висока, но това се дължи на допълнителните осигуровки - за безработица – цели 6.40% (при нас е 1%), за допълнителен социален принос и изплащане на стари задължения (8%) и за фамилно подпомагане. Общо 19.45 на сто.

Много е, но това е следствие от политиката, социалните традиции, влиянието на синдикатите и т.н. – все фактори, които не би следвало ние да имаме предвид, коментира бизнесменът.

Тезата за социалния дъмпинг има и друга страна. Франсоа Оланд, чийто икономически министър бе Макрон, се провали катастрофално в програмата си за борба с безработицата. А безработни там са главно млади хора, предимно от рисковите групи, които, без занятие, са склонни да се бунтуват и да правят пакости. Като усети неуспеха си, Оланд намери изкупителната жертва в лицето на източноевропейския работник. Във Франция 300 000 работни места са заети от командировани от други държави европейци, т.е. търсете вината в тях, не в Елисейския дворец и неговата икономическа или социална политика, каза още бизнесменът.