В родния град на Васил Левски - Карлово, годишнината ще бъде отбелязана в църквата "Света Богородица”, където ще бъде отслужена архиерейска света литургия и панихида, предаде БНР.

Митинг-поклонение ще се проведе на едноименния площад, венци и цветя ще бъдат поднесени на гроба на майката на Левски - Гина Кунчева.

Снощи в Карлово имаше възпоменателен митинг и заря. Апостолът на свободата беше почетен и във Велико Търново и Смолян с общоградско поклонение, митинг и тържествена заря.

Винаги в навечерието на 18 февруари се мъчим да си представим стъпките на Апостола, извървял в последните си дни. Това каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Връщаме се на датата, когато е произнесена страшната присъда - смърт чрез обесване, денят, когато султанът на Османската империя е дал позволение да бъде обесен най-великият българин. В утрото на 18 февруари 1873 г. увисва на бесилото Апостола, каза още кметът.

В Ловеч - градът избран от Васил Левски за революционната столица на национално-освободителното дело, годишнината ще бъде отбелязана с факелно шествие. Очаква се в него да участват над хиляда човека от Ловеч и страната, съобщиха за БТА организаторите от сдружение "Ловчанци".

Участниците ще се съберат днес в 19.00 часа пред катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий", откъдето с 530 факли и знамена ще тръгнат по стъпките на Апостола и ще стигнат до най-големия в България паметник на Васил Левски.

Ученици и гости от страната и чужбина ще изнесат програма в чест на националния герой.

Президентът Росен Плевнелиев ще участва във възпоменателната церемония в София. Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски.

Днес Националният военноисторически музей е подготвил специална програма, с която да възкреси спомена за Апостола. Озвучените от актьори писма, писани от него, и записките в личното му тефтерче, ще звучат през целия ден в музея, а за учениците са подготвени образователни програми с надслов "Васил Левски - вчера и днес".

Читателят адв. Цветан Цветанов предостави на редакцията свое стихотворение за Левски.

Т И Т А Н Ъ Т

В Карлово,  на розите  във долината,
закърмен с най-бунтовните мечти,
роди се той-Апостолът на свободата,
водителят на непокорните раи.

Единствен беше сред  плеядата герои
титанът Левски-скромен и велик;
всял ужаса в султанските покои,
смъртта посрещна с най-спокоен лик.

Живя в лишения,страдания и бедност,
но ни остави безценен капитал –
един живот –безсмъртие в наследство
и образ земен на човека –идеал.

Цветан Цветанов,

13.07.1987 г.