Зад "Група за чист въздух" стоят няколко неправителствени организации - "Спаси София, “За Земята – Достъп до правосъдие”, Асоциация Диабет тип 2, Център за независим живот и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

Те съдят общината “от името на всички живущи, работещи и учащи в столицата” заради бездействието й през последите години, когато са отчетени сериозни нива на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ) в града.

"От акцията “Диша ми се”, с която окичихме паметници в София с провокативни послания срещу замърсяването минаха няколко месеца. Както през всяка зима, и тази, София преживя дни с рекордни нива на замърсяване на въздуха, а общественото недоволство призова за промяна. Въпреки това, сериозна и адекватна реакция от Столичната община, с конкретни мерки, целящи да предпазят жителите и гостите на София, не последва", отбелязват от "Спаси София".

София е столицата с най-мръсен въздух в целия Европейски съюз и един от най-замърсените градове в цяла Европа, напомнят активистите. И докато редица европейски столици приемат проблема със замърсяването като предизвикателство за нови, смели и иновативни решения за намаляване на емисиите, зелени и модерни политики в сферата на транспорта и градоустройството, Столичната община е допуснала да управлява града без приета стратегия цели две години.

Вносителите на иска напомнят, че последната приета стратегия е изтекла през 2014 г., а гласуваната преди седмица Програма за качеството на атмосферния въздух 2015-2020 г. все още не е публична, и предвид скандалния начин на приемането й, имат съмнения в нейната законосъобразност и ефективност. Освен това има сериозни пропуски и несъвършенства, а изброените мерки са в сферата на пожеланията: повечето са без срокове, без критерии за успешно изпълнение и т.н.

Затова "Група за чист въздух” очаква от съда да установи дали и колко в периода 2015- 2017 г. Столичната община е навредила с бездействието си на жителите на София, както и да я задължи да предприеме незабавни компенсиращи мерки след широко обсъждане с граждани и организации.

От програмата на СО: Градският транспорт безплатен при смог >>>

Ще дишаме ли по-чист въздух?