Това са само част от мерките, които общината предлага да бъдат въведени, в дните, когато се очаква значително превишение на замърсяването на въздуха.

Зам.-кметът по екология Йоана Христова посочи, че мерките ще бъдат представени на Столичния общински съвет, който ще има последната дума за въвеждането им.

Част от тези мерки бяха представени още в началото на годината.

Общината предвижда още до 2019 г. всички превозни средства на градския транспорт да са екологични.

Друга идея е да се въведе и зелен билет за градския транспорт, който да бъде на цена от 1 лев за целия ден. 

Предвижда се безплатно паркиране до изчерпване на местата в буферните паркинги при използване на градски транспорт. За доказателство ще служат билетите.

Ако и това не даде резултат от Столична община твърдят, че целенасочено ще сигнализират КАТ да засилят проверките върху моторните превозни средства по отношение на тяхната техническа изправност.  Трафикът на МПС след септември се е увеличил 6 пъти, отчитат от общината.

Предвижда се и ограничаване на сметоизвозващите коли в центъра. Таксата за товарни автомобили над 4 тона ще бъде вдигната на 120 лева месечно, а тези над 30 тона ще плащат 150 лева такса на месец. За работа на строителни машини като валяци и багери в центъра и Зона 1 ще се плащат нова такса 60 лева месечно.

Ако все пак повишаването на емисиите на фини прахови частици продължи, общината ще въведе гъвкаво работно време за администрациите в центъра на града.

Крайна мярка е пълна забрана за автомобили в центъра на София и безплатен градски транспорт.

Зам.-кметът Йоана Христова представи Системата за ранно предизвестяване за замърсяване на въздуха с фини прахови частици.  Системата е разработена от екип на БАН и определя механизма за конкретни действия при евентуални прогнозни превишения.

Целта на системата е на базата на четири автоматични станции на територията на СО да се дават прогнози за 48 часа напред, за да се информират гражданите, но и да се вземат необходимите мерки.

"Около 60 процента е приносът на транспорта към замърсяването с фини прахови частици на територията на Столичната община, а 40 процента е приносът на битовото отопление. Тези около 40 процента в зимния период водят до големите превишения, които се отчитат и в сайта на СО в реално време", каза още заместник-кметът на София Йоана Христова при представянето на Механизма с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества чрез ограничаване на движението на МПС на територията на Столичната община.

В края на ноември в София бе отчетено 2.6 пъти над нормата количество на фини прахови частици във въздуха. Според екоминистерството основният причинил за това замърсяване е битовото гориво.

В ”Бояна” дишат по-мръсен въздух заради печките >>>

От Столичната община обявиха, че ще започне безплатно да подменя бойлери и печки на домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво. За целта започна пилотна програма в район "Нови Искър", където 30 домакинства ще получат екологични печки на пелети.