Замърсяването вече е 35 пъти по-високо от безопасните нива, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Увеличаването на замърсяването е напомняне за много сериозните екологични проблеми, които има Китай, и подчертава значението на започналите вчера в Париж международни преговори за климатичните промени, в които участва и китайският президент Си Цзинпин.

На фабриките и строителните обекти в китайската столица бе наредено да намалят обема на работата, след като в неделя градската управа за пръв път обяви "оранжев" код, предпоследното ниво на екологична опасност.

Вчера концентрацията на твърди частици във въздуха по-малки от 2,5 микрона в диаметър, или т.нар PM 2,5 (латиница - б.ред.), достигнаха в южната част на Пекин 900 микрограма на кубически метър. Тези частици са особено опасни за белите дробове. Според Световната здравна организация концентрацията им не бива да превишава 25 микрограма на кубически метър.

Видимостта спадна само на няколкостотин метра и силуетите на сградите са обвити в мъгла. Много хора носеха плътно прилепващи маски и се оплакваха от остра миризма на пушек.

Китайските градове са едни от най-замърсените след три години на експлозивен икономически растеж, довел до изграждането на стотици тецове, работещи с въглища, и до рязко увеличаване на броя на колите.

Комунистическото ръководство на страната затегна изискванията за ограничаване на вредните емисии и инвестира в слънчева, вятърна и друга възобновяема енергия, но все още повече от 60 на сто от електроенергията се добива от преработка на въглища.

Потреблението на енергия напоследък се повиши и заради студеното време през ноември.

По време на Конференцията за климата в Париж вчера президентът Си Цзинпин заяви, че Китай възнамерява да изпълни плановете си за спиране на ръста и съкращаване на интензивността на емисиите въглероден диоксид до 2030 г.

"Китай ще се стреми да изпълни възможно най-скоро задълженията си по прекратяване на нарастването на емисиите от въглероден диоксид до 2030 г.", каза Си и увери, че Китай смята в този период да съкрати емисиите за производство на единица БВП до 60-65 процента спрямо равнището от 2005 г.

"През следващата година в Китай ще се създадат 10 индустриални парка за фирми с ниски равнища емисии парникови газове", заяви още китайският президент.

Си Цзинпин призова на конференцията да бъде постигнато "всеобхватно, балансирано и обединяващо споразумение" по проблема с глобалните промени в климата.

Китайският президент допълни, че евентуалното всеобщо споразумение за климата трябва да предвижда помощ за бедните страни и да признава разликите между развиващите се и развитите икономики.

Развитите страни трябва да спазят ангажиментите си и да успеят до 2020 г. да отделят 100 милиарда долара годишно за финансиране на проекти за борба с глобалното затопляне в бедните страни, заяви Си Цзинпин. И призова още богатите държави да осигурят засилена финансова подкрепа и след 2020 г. за развиващите се страни за борбата им с климатичните промени.