Това е записано в доклада за състоянието на околната среда през 2014 година, който беше приет от правителството днес.

Докладът отчита напредък в опазването на околната среда спрямо предходни годините, както и при сравнителен анализ с други европейски държави.

Прахът в градовете намалява

През 2014 г. в редица градове у нас се отбелязва намаление на средногодишните концентрации и броят на превишенията на фини прахови частици. Подобрение в показателя има в Добрич, Перник, Благоевград, София, Велико Търново и Кърджали, сочи докладът за 2014 г.

Остават и проблемни зони, обяви министър Ивелина Василева. Това са Видин, Монтана и Ловеч, като по думите й,  основна причина за замърсяването е битовото отопление.

Регистрираните превишения през зимния период са приблизително седем пъти повече, отколкото през летния период.

В Гълъбово са регистрирани две превишения на алармения прах за 2014-а на серен диоксид. Причината е дейността на топлоелектрическите централи в района.

Докладът отчита продължаваща тенденция към затопляне, започнала в края на 70-те години на 20 век. За България 2014 година със средна годишна температура от 12,3 градуса е сред 13-те най топли години за периода 1988-2014.

Подобрява се качеството на водите у нас. 97% от тези за пиене отговарят на нормите. Само в 4% от пробите нитратите са били над нормата, предимно в районите с интензивно земеделие.

Запазва се положителната тенденция при отпадъците, предадени за оползотворяване. Въпреки това депонирането на боклука остава все още най използваният в страната метод за третиране на битови отпадъци.

"По този показател страната ни заема незавидна позиция със стойност 298 килограма на човек на година докато средната норма за ЕС е 147 килограма на човек на година", посочи министър Василева.

Данните от измерванията на шумовите нива през 2014 г. показват, че регламентираните допустими шумови нива са превишени в 72% от контролните пунктове в страната.Ситуацията е била идентична през предните две години, когато относителният дял на пунктовете с превишени нива не е променен.

Сериозно шумово замърсяване

Шумовото замърсяване е един нов, но сериозен и влошаващ се проблем в Европа, където българската столица София е водеща сред 17 изследвани, показват и данните в проучването за състоянието на околната среда в Европа на Европейската агенция за околна среда, представени преди година у нас от изпълнителния директор на агенцията Ханс Брюнинкс.

Проблемът все още не е достатъчно изследван, липсват и европейски ограничения и задължения, каза в интервю за "Дневник" Мартин Адамс, завеждащ отдел "Замърсяване на въздуха, транспорт и шумово замърсяване" в ЕАОС.

В същото време шумът има негативни последици за човешкото здраве.

Данните за шумовите нива за 2013 г. показват, че допустимите нива са превишени в 72.73% от контролните пунктове в страната.

Основен проблем е автомобилният трафик в големите населени места, след него се нареждат самолетният транспорт и железниците.