Това показват резултатите от сравнително измерване на качеството на атмосферния въздух в София, което е извършено с мобилни станции на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) в периода 13-20 ноември в четири столични района с различни видове отопление и различен автомобилен трафик.

Извънредна проверка с мобилни станции за измерване на въздуха е направена за периода периода 13 - 20 ноември на четири специфични за столицата места, обясни Димов. Избрани са били два района с отопление на ТЕЦ, един с отопление на твърдо гориво и един типично транспортен.

Замервано е наличието на фини прахови частици /ФПЧ/, серни и азотни диоксиди. По думите на Димов основният проблем са ФПЧ. Измерванията за този период са показали, че няма превишаване на нормите на ФПЧ с изключение на кв. "Бояна", където на 17 ноември между 17.00 - 23.00 ч. е регистрирано двойно превишение.

"Това показва, че основният замърсител е бил битовото отопление с твърдо гориво, което потвърждава нашите наблюдения", каза министърът.

Според министъра резултатите от измерванията за последните две години /периода 2014 г. - 2016 г./ са показали сериозно намаляване на замърсяването на въздуха в столицата. Докато през 2014 г. при средногодишните измервания само в една станция е имало по-ниски резултати от нормите, то през 2016 г. почти всички станции са под нормата за средногодишни емисии на ФПЧ, отбеляза Димов.

Той изтъкна, че сред другите градове, които имат проблеми със замърсяването на въздуха са Видин, Монтана, Горна Оряховица.

Председателят на комисията по околна среда на Столичния общински съвет Лорита Радева обясни, че общината работи по пилотен проект, чрез който да бъдат убедени гражданите, че може да се използват горива с по-високо качество и с по-ниска степен на замърсяване на въздуха.

Проектът е за три години, а стойността му е 60 000 лева. По него ще бъдат закупени 30 печки, които ще бъдат предоставени на индивидуални потребители в район "Нови Искър". Радева призова да се разшири с доброволчеството на гражданите за създаването на новата гора на София при Суходол. В този район в рамките на три сезона са засадени 120 000 дървета, допълни тя.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на София Йорданка Фандъкова са обсъдили как да се засили контролът върху нерегламентираното горене на материали, които предизвикват високо замърсяване на въздуха, като гуми, кабели, дрехи и др.