Шоуменът и екипът му, които инициираха националното допитване, обявиха, че не приемат за верни окончателните данни - че 12 027 гласа не достигат, за да бъдат резултатите задължителни и да се превърнат в закон. Те твърдят, че ЦИК е изтрила гласовете на около 14 000 избиратели и е поправяла протоколи "както си иска", затова атакуваха резултатите в съда.

Тричленен състав на ВАС с председател Диана Гърбатова и членове Марио Димитров и Добринка Андреева обаче е оставил без разглеждане жалбата.

"Въз основа на установените фактически обстоятелства настоящият съдебен състав приема, че жалбата е процесуално недопустима, поради това, че е подадена срещу решение на ЦИК, което не подлежи на самостоятелно обжалване и поради липса на правен интерес за жалбоподателя", пише в решението на съда, публикувано на неговия сайт.

В случая правата на Инициативния комитет не са засегнати лично, пряко и непосредствено от оспореното решение на ЦИК, както и от него не следва негативно въздействие за участника в информационно-разяснителната кампания.
Жалбоподателят не е доказал засягане на права или интереси, свързани с обжалваното решение, поради което за него липсва правен интерес от оспорването. Жалбоподателят е следвало да докаже какви права и законни интереси са засегнати от оспорения акт, за да обуслови правния си интерес, мотивират се магистратите.

Определението на ВАС може да се обжалва пред петчленен състав в 7-дневен срок.