Изписването на думи като "окупатори", "завоеватели" и "70 години подмяна" върху Паметника на Съветската армия в София е "хулиганство" и "обругаване".
Това е решил ВАС по жалба на потърпевш от полицейски арест през 2014 г. За съдебното решение съобщи "Правен Свят", цитиран от Клуб "Z".

Според мотивите на съда изписаните думи са обидни, а самият акт на писане "с червен спрей и обругаване на Паметника на съветската армия е хулиганско поведение, граничещо с цинизъм и брутално нарушение на правилата на обществения ред, както и демонстрация на незачитане на исторически събития".

До делото се стига пред септември 2014 г. Тогава полицейски патрул в Борисовата градина в София вижда, че паметникът е с надписи и проверяват трима души в близост до монумента в този момент.

Според версията на полицаите на гражданите са поискани личните карти, а в протокола от обиска им няма данни за намерени спрейове, нито за оказване на съпротива на органите на реда.

Според задържаните обаче полицаите са се държали грубо и ги обиждали на висок тон, след което са ги арестували.

След като полицаи прибират в ареста трима за хулганска проява, единият от тях,  обжалва заповедта.

Съдът решава, че арестът е незаконен. Прокуратурата също е прекратила разследването поради липса на извършено престъпление.

По административното дело обаче прокуратурата решава да защити решението на полицията да арестува тримата и обжалва пред ВАС.

Решението на съда застава начело в практиката по хулганставането със спрей по Паметника на Съветската армия.