Шефът на ВАС срещу президента за последния избор на ВСС

stat
11:09  |  14 септември 2017 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Георги Колев открито подкрепи Георги Чолаков за свой наследник Георги Колев открито подкрепи Георги Чолаков за свой наследник
Сн.: БТА

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев не се съгласи с президента, че е било редно следващият, а не този ВСС да избере наследника му.
В понеделник съдебните кадровици избраха за нов шеф на ВАС Георги Чолаков, но за да заеме той поста, Румен Радев трябва да издаде указ.

Вчера обаче той заяви в интервю:

"Редно е от процедурна гледна точка новият председател на ВАС да е избран от новия състав на Висшия съдебен съвет. За първи път ще имаме съдебен съвет, избран по новите правила, приети с промени в Конституцията от 2015 г., където изборът вече е много по-демократичен. А и този нов ВСС ще работи с този председател на ВАС. Така би било логично според мен."

На въпрос дали все пак ще подпише назначението на Чолаков, държавният глава отговори:

"Това е сериозен въпрос, трябва ми още малко време да проуча".

По закон няма срок за издаването на указа.

Днес обаче Георги Колев, който открито подкрепи кандидатурата на Чолаков, му опонира задочно пред журналисти преди заседанието на ВСС:

"Не виждам причина за подобно тълкуване. Доколкото е налице един законов мандат на ВСС, който изтича на 3 октомври, няма никаква причина да се мисли за това. До кой момент от мандата си следващият ВСС би могъл да избере председател при наличието на различен срок на мандата – 5 и 7 години. Ако го избере на третата година, дали не остават по-малко от седем години? Така че подобно тълкуване…".


Последно в Общество


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.