От компанията допълват че на 27 март тази година те сами си върнали лиценза на КФН, заради административни пречки в работата на фирмата.

"Ако в действията на надзора (КФН) имаше не показност, а целесъобразност и законосъобразност, отнемането на лиценза ни трябваше да стане не сега, четири месеца след връщането му, а още преди 4 г., защото като основание за това са посочени нарушения на посредника в периода 2009-2010 г.", пише в съобщението на фирмата.

Комисията за финансов надзор съобщи на първи юли, че открива производство по отнемане на лиценза на инвестиционния посредник "Глобал маркетс" ООД заради "констатираните системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти".

По-рано ДАНС разкри, че инвестиционният посредник е изградил мрежа от фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26 и 27 юни на стотици фирми и граждани е изпратен по e-maila "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки". Съобщението предизвика опашки за теглене на пари.
Според прокуратурата има и телефонни обаждания до клиенти, но те не са включени в обвинението.

Прокуратурата започна досъдебно производство срещу свързаните с посредника Кирил Джабаров и Робърт Димитров, които са разпространявали неверни информации за банки.
Джабаров е одобрен за управител на "Глобал Маркетс" с решение на КФН от април 2011 г. Двамата бяха обвинени по текст от Наказателния кодекс за "предаване на неверни данни за тревога".

От 2010 г. КФН е извършила различни проверки на дейността на "Глобал Маркетс" и са съставени близо 120 акта за административно нарушение, пише в съобщението на КФН за отнемането на лиценза.