Това стана с 20 гласа "за" и само 4 "против”.

Чолаков получи подкрепата на настоящия шеф на ВАС Георги Колев, главния прокурор Сотир Цацаров, цялата прокурорска колегия и част от съдийската.

Против него гласуваха шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов и членовете на ВСС Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Те поставиха въпроса, който оспорваше неговата кандидатура още в началото - как така се е сдобил с 10 цесии на имоти край морето, дадени на социално слаби. Питаха и защо е напускал два пъти системата, какво го е накарало при успешна кариера на адвокат да се върне във ВАС и защо ВСС или Инспекторатът не са проверили тези факти. Зададоха и въпроса защо е бил назначен за шеф на отделение едва след 3-4 месеца. Отговорите на тези въпроси обаче не се оказаха пречка за мнозинството във ВСС.

След първия вот президентът отказа да подпише указ за назначаването му на Чолаков с мотива, че би било по-демократично той да бъде избран от новия ВСС. След приетото днес решение обаче до него ще бъде изпратено второ предложение за издаване на указ и този път той няма право право да откаже да го разпише. Това означава, че със сигурност Чолаков ще заеме поста.

Първоначално имаше спорове дали процедурата по избор на нов председател на ВАС да бъде проведена изцяло отново с изслушване и на двамата кандидати - Чолаков и Соня Янкулова. Надделя обаче мнението на мнозинството, че това не е необходимо, а само изборът на Чолаков да бъде прегласуван.