Закуска с яйчен пастет разболя 27 деца

stat
20:04  |  17 февруари 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Четири от децата са настанени за лечение в болница (Сн. Архив) Четири от децата са настанени за лечение в болница (Сн. Архив)

27 деца от варненската детска градина „Звънче“ се разболяха след закуска с яйчен пастет.
Първите 8 деца започнали да повръщат още в четвъртък по време на занятия и директорката подала сигнал в Регионалната здравна инспекция, съобщи "Труд".

"До следобяд броят на засегнатите се увеличи до 27, като децата са от различни групи", съобщи директорът на РЗИ д-р Дочка Михайлова.

Най-тежко е състоянието на две момчета и две момичета на по 5 г., които са настанени в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Марина“. Освен че повръщали, те имали и разстройство. Състоянието им се подобрява, нямат температура и диария, обясниха от болницата.

Лекарите поставили диагноза бактериално хранително отравяне. Тепърва ще се установява откъде идва то, тъй като ястията в „Звънче“ и други забавачки се доставят от общинското предприятие „Ученическо и столово хранене“, но заболелите са само от тази детска градина.

Взели сме проби от храните, кухнята и от персонала и препоръчахме на всички родители да изследват децата си. Резултатите ще бъдат готови в понеделник и тогава ще стане ясно дали проблемът е в храната или става дума за друга инфекция“, уточни д-р Михайлова.

Последният подобен случай във Варна бе в края на юли миналата година, когато таратор със стафилококи разболя 34 деца в ОДЗ „Слънчо“. Проверките установиха, че две болни лелки сипвали храната на малчуганите без да ползват задължителните в случая ръкавици.
Последно в Общество


България през 4-ия мандат на Путин

Емоционално или прагматично ще се развиват отношенията между България и Русия?