За нов областен управител е назначен досегашният зам.-кмет на морската столица Коста Базитов, съобщиха "Стандарт" и БТА. Вице ще му бъде контраадмирал Пламен Манушев, бивш началник на Военноморските сили, освободен преди седмици като зам.-началник на отбраната.

Премиерът не бил доволен от работата на досегашната управа. Варна като млад град има нужда от повече, казал той.
Данчо Симеонов бе областен управител от август 2009 г.

„Не мисля, че екипът се е справил лошо. Не си спомням да е имало отправени забележки към работата ни, коментира за Дарик досегашният зам.-областен управител Славчо Славов. „Варненска област обикновено се възприема като град Варна. И когато в града не се случва нищо, страда цялата област. Но в малките общини се случват доста неща", каза още Славов.
Той разкри, че Данчо Симеонов днес е в отпуск поради лични причини.

Базитов коментира по-късно решението за назначението си като политика на правителството и на ГЕРБ, която трябва да доведе до коренна промяна и политиката на Варна.
Рано е да се правят планове, призна той пред "Черно море".
В среща с премиера Бойко Борисов приел предизвикателствата на поста с ангажимент да работи за реализацията на националните и европейските проекти за всички общини в областта.

"Проблемите на големия град са ми добре известни. Те са свързани преди всичко с инфраструктурата. По-малките общини пък чакат да се решат проблемите им с водоснабдяването и канализацията", отчете Базитов.
Той постави акцент върху работата по еврофондовете, но допълни, че ще се търсят и други програми или публично-частни партньорства за реализацията на мащабните проекти в областта.
Чакам заповедта за назначението си, уточни новият областен управител.

„Това е важно правителствено решение, което има също така и сериозно отношение към ръководството на областта и за много от нещата, които се случват в нашия град,” коментира кметът Кирил Йорданов пред bTV.

През юни разследване на медията разкри, че областният управител на Варна е отдавал под наем на свои приближени апартаменти на цени от средно лев на квадрат.

За смяна на Симеонов се заговори неофициално в края на септември. Тогава вицепремиерът Цветан Цветанов избяга от журналистическите въпроси по тази тема, като каза, че не е за това във Варна.

Между предполагаемите наследници на стола на Симеонов като фаворит още тогава бе сочен зам.-кметът Коста Базитов.
Представители на кметската администрация коментираха неофициално, че той е "мюре", примамка за обществения интерес и политическите реакции, което обаче не значело, че и той не е подходящ за поста.
Пламен Манушев също се спрягаше за наследник на Симеонов.

Коста Базитов е роден през 1952 г. Завършил е българска филология в ПУ „П. Хилендарски" и има магистратура по организация и управление на средното образование в СУ „Св. Климент Охридски".
Дълги години е работил като учител, бил е началник отдел „Образование" и директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт" в Община Варна. От декември 2007 г. е заместник-кмет в Община Варна по въпросите на образованието.