Сесията бе свикана на основание решение на Върховния административен съд, който задължи местните депутати да разгледат този въпрос.

Подписката за провеждането на референдум бе инициирана от инициативен комитет и внесена в общинската администрация през април 2013 г. Идеята на организаторите беше варненци да се произнесат дали т.нар. Алея първа е част от парка и какво да бъде нейното бъдеще.

Внесените подписи не са достатъчно, бе основният аргумент на съветниците, за да отхвърлят искането за референдум.

Организираната от инициативен комитет преди 5 години подписка беше подкрепена от 32 367 души. Последвалата проверка обаче установи, че повече от половината подписи са некоректни, а валидните са 14 854. Те са със 331 от по-малко от задължителните в закона 5 % от общия брой гласоподаватели, които според ГРАО на парламентарните избори през 2013 г. са били 303 706.

Другият аргумент на съветниците е, че въпросите за допитването: Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг?“ и „Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?“, са незаконосъобразни.

Преди да гласуват съветниците на гражданите в залата бе дадена дума за мнения.

Един от инициаторите на референдума – Юлиян Чолаков, обясни, че е недопустимо допитването да остане без разглеждане, тъй като то отразява волята на варненци. Кънчо Бонев пък припомни, че инициативата датира още от 2013 година по времето на варненските протести.

Бившият общински съветник Иван Величков пък посочи, че Варна има 8 пъти по-малко градини и паркове за обществено ползване, а в ОУП е констатирано, че от Морската градина до кв. „Владиславово” няма обществени паркове от тази категория, предаде Дарик. Той предложи да се наложи строителна забрана за крайбрежната територия за определен период от време и незабавно да се създаде постоянно действащ помощен орган - Зелен съвет, към Общинския съвет с гражданско участие.

След гласуването Юлиян Чолаков съобщи, че вече е подал сигнали до главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, че местният парламент е взел решението си на база фалшив протокол от ГРАО.

Според него няма яснота кой е изготвил справката на ГРАО за броя на гласоподавателите, според който се изчисляват задължителните в закона 5% от общия брой гласоподаватели.

Против местен референдум за Морската градина се обявиха миналата седмица и  от Варненската туристическа камара и Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. Според техни представители е редно градът да се развива като туристическа дестинация, а на крайбрежната алея трябва да има яхтен и круизен туризъм.