Малкото момченце е било оставено на 24 юни на междуетажна площадка в жилищен блок в района на автогарата в крайморския град. Жената, която е оставила бебето, е на видима възраст около 20 – 25 г., светлолика, с кестенява права коса, вързана на опашка. Била облечена с цветен клин и цветна блуза с къс ръкав, съобщиха от МВР.

Ако до края на тази седмица не бъде получена информация от МВР, от отдел "Закрила на детето" ще поискат официално становище от органите на реда, заяви юрисконсултът в отдела Елизабет Тодорова, цитирана от Varna24.bg.

Вижте снимки >>

"Полицията е тази, която преценява кога да прекрати разследването, но сроковете трябва да са разумни. Ако не бъдат открити близки на малкото момченце, ще се пристъпи към съдебна процедура за издаване на акт за раждане, за да се легализира съществуването на детето. Съдът е институцията, която дава не само рождена дата и година, но и име на детето", обясни Тодорова.

Според експертите по-лесно би било, ако се появят роднини, които да дадат някаква информация за малкия, а след това ако се прецени, че това семейство не може да се справи адекватно с отглеждането на детето, след редица процедури, то ще бъде вписано в регистъра за осиновяване или ще попадне в приемно семейство, където да се грижат по възможно най-добрият начин аз него.

"Съдебното производство отнема много време, затова е в полза на детето да се появят близки, които да дадат някакви лични данни за малкия, липсата на тези данни спъва всички", коментира Елизабет Тодорова.

Същевременно от Дома за медико-социални грижи във Виница, където е настанено момченцето, съобщиха, че всеки ден валят запитвания за осиновяването му.

"Много хора се обаждат, на всички обясняваме, че процедурата не е така проста и че трябва детето да бъде вписано в регистрите едва, след като приключи полицейското издирване, мине заседание на настойнически съвет и по съдебен ред бъде издаден акт за раждане на момченцето. Хората обаче реагират много емоционално, а трябва да знаят, че осиновяването е въпрос не на емоции, а на правила и много разум. Вчера една жена, която се обади, за да иска да осинови детето, се разплака по телефона, когато й обяснихме че няма начин това да се случи така лесно", сподели директорът на дома д-р Стефка Джанкова.

Тя уточни, че малкият Енчо, както работещите в дома наричат момченцето заради появата му на Еньовден, е в отлично здраве и няма специална нужда от адаптация.

До момента от пристигането си във Виница детето не е боледувало, за него се полагат прекрасни грижи, каза още д-р Джанкова.