Около 13:10 часа на ул. "Девня", срещу бензиностанция "Еко", е извършена проверка на камиона след подаден сигнал от шофьора.

Откритите в превозното средство двама възрастни и три деца - между 3 и 6 г., са семейство сирийци, според предоставените от мъжа документи. Те са отведени в болница „Света Анна” за медицински прегледи. От болничното заведение съобщиха, че на пръв поглед те са в добро общо състояние.

„След установяване на общото състояние на петимата, предстои задължителен консулт с инфекционист”, посочиха от болницата, предаде "Фокус".

Камионът е с хасковска регистрация. Шофьорът му Неджет Али съобщи, че е извършвал курс "Истанбул-Варна" и е влязъл в страната на 11 октомври.  По думите му, той е разбрал, че има хора в каросерията, едва след като паркирал в разширението на ул. "Девня" срещу бензиностанцията.

Вижте снимки >>

"Докато говорех по телефона с жената, дойде колега - друг тираджия, който ми почука на прозореца и ми каза, че има хора в камиона", разказа Али, цитиран от ВарнаУтре.

Той слязъл и видял, че пломбата е там, но в същото време забелязал и мъжка ръка, която се подава от каросерията. След това Али позвънил на телефон 112, за да съобщи за бежанците.


ТИР-ът е превозвал палети от Истанбул за Варна, а каросерията е била пломбирана още в Истанбул.

Под надзора и ръководството на Районната прокуратура във Варна е образувано досъдебно производство за превеждане през границата на България на мигранти - сирийско семейство с три малолетни деца.
Разследването засега се води срещу неизвестен извършител.

Шофьорът е задържан за 24 часа.