Източник на инфекцията са били две от помощник-възпитателките в заведението, които са сипвали храната на малчуганите, съобщиха на съвместна пресконференция началникът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова и д-р Янка Драганова, началник дирекция "Заразни болести" в Регионалната здравна инспекция, цитирани от БТА.

Сигналът за избухването на епидемичен взрив в детската градина бе подаден на 27 юли. В рамките на два дни от 105-те възпитаници на заведението, се разболяха 34, като 18 от тях бяха приети в Инфекциозната клиника на Университетската болница "Св.Марина". Водещите симптоми при всички бяха болки в корема и повръщане, а част от малчуганите имаха и разстройство и температура.

Според лекарите оплаквания са имали още 15 деца, но симптомите при тях са били леки и родителите не са потърсили медицинска помощ.

"Ситуацията се е влошила допълнително, тъй като два дни преди избухването на епидемичния взрив в градината е имало дете, носител на норовирус", допълни д-р Драганова.

По думите й родителите са го пускали в заведението, въпреки че вече е имало оплаквания. Тя уточни, че взетите изследвания доказват, че всъщност две от заболелите деца са били носители на такъв вирус.

Заради липсата на добра хигиена на ръководителя на градината и на медицинската сестра ще бъдат наложени санкции, каза още д-р Димова.

Двете помощник-възпитателки ще бъдат глобени с по 1500 лева.