В сряда около обяд малчуганите вдигнали висока температура, а след повръщането са били и дехидратирани, съобщава местният вестник "Черно море". Сигналът за масово оплакване сред хлапетата в забавачката е бил подаден вчера към 17 часа.

В Инфекциозната клиника на Университетската болница "Св.Марина" във Варна са прегледани повече от 30 деца, съобщиха от пресслужбата на лечебното заведение.
От тях са хоспитализирани 18, а останалите са изписани и насочени за лечение в домашни условия. На всички са взети микробиологични изследвания.

От болницата уточняват, че инфекциозна клиника разполага с всички необходими медикаменти за лечение на чревни, вирусни и бактериални заболявания. Приетите деца са в средно увредено общо състояние, оплакванията им са от болки в корема, гадене, повръщане, отпадналост и сънливост. Част от малчуганите са с повишена температура и разстройство.

От Регионалната здравна инспекция са взели проби от храната, от кухнята и от персонала в детската градина. Направени са и допълнителни изследвания на децата. Забавачката е затворена днес.

"Вирусна чревна инфекция е най-вероятната причина за неразположението на децата от детска градина "Слънчо" във Варна. Това обаче може да се потвърди едва след три дни, когато излязат резултатите от пробите, взети от Регионалната здравна инспекция", съобщи директорът на инспекцията д-р Дочка Михайлова.

Директорът на общинската дирекция “Образование и младежки дейности” Лилия Христова беше категорична, че в другите детски градини, които получават храна от същата кухня, няма заболели малчугани.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова уточни, че децата са имали стомашни проблеми преди да се хранят в ЦДГ №5 “Слънчо”. Други вече са били и с повръщане.

Чака се коментар от детската градина и кухнята, доставила храната. В следващите дни ще се разбере причината за инфекцията.

През 2014 г. над 90 деца от Сливен и околните села бяха приети в болница с хранително натравяне от супа, доставяна в училищни столове от фирма за кетъринг.