Това става ясно от становищата на двете комисии на Висшия съдебен съвет, които ги изслушваха. Изборът ще се проведе следващия четвъртък, предаде БНР.

За да бъде избрана едната за председател на ВКС са й нужни 17 гласа. Засега и двете имат по пет сигурни гласа - толкова са членовете на ВСС, които ги номинираха. Ако някоя от тях бъде избрана, за първи път жена ще оглави ВКС.

"Няма капка на съмнение, относно професионалните и нравствени качества на двете кандидатки, и двете са поставени наравно", коментира Ясен Тодоров – председател на Етичната комисия към ВСС.

Той подчерта, че Панова и Райковска са били подложени на изключителен стрес по време на изслушванията, продължили 2 часа.

Там са обсъдени три сигнала, свързани с Райковска, които са били подавани през годините, макар те да не са били пряко срещу нея. Дадена й е била възможност да се запознае с тях, защото не е знаела за съществуването им. 

НаТаня Райковска е бил поставен и още един въпрос - във връзка с единствената негативна медийна публикация, която е имало към нея – решение по дело, в което тя е отказала регистрация на политическа партия. Изяснено е, че това не е свързано с с нейното кариерно израстване.

Изследвахме и роднинските връзки на кандидатките. Съпругът на съдия Райковска е адвокат, който се занимава с различна правна материя, няма досег с работата на съпругата си. Съпругът на съдия Панова е историк по образование“, допълни Тодоров, цитиран от "Фокус".

Етичната комисия и Комисията по атестацията са проверили и какви са техните професионални качества, какви позиции за съдебната реформа са изразявали пред публичните си изяви, била е свалена данъчно-осигурителната тайна на семействата им. Изводите, които се правят за имотното им състояние, също са на базата на тази проверка.

Вчера, веднага след изслушването, Павлина Панова и Таня Райковска коментираха пред журналисти надпреварата. Попитани каква е най-голямата сума, който някога им е бил предлагана, те бяха категорични, че по време на кариерата им никога не са им били предлагани подкупи, предаде БТА.

Съдия Панова заяви, че към момента няма никакви основания да смята, че изборът няма да бъде честен, а Райковска допълни, че е нямало да се кандидатира ако е смятала, че изборът ще е нагласен.