В момента решението се обработва, за да бъдат заличени лични данни, и мотивите на съда все още не са публикувани на сайта на институцията.

Решението на петчленния състав на ВАС обаче е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

През ноември м.г. тричленен състав на съда спря действието на наредбата за достъп до медицинска помощ, според която се снема отпечатък от всеки пациент в интерес на контрола върху дейността на болниците.

Магистратите постановиха, че въвеждането на новия вид идентификация е недопустимо да става с наредба, липсват каквито и да е мотиви по отношение на причините за създаването му, целите, финансовото обезпечаване, очакваните резултати и съответствието със съюзното право. На практика пръстовата идентификация не фигурира в нито един закон, а НЗОК и МЗ са "дописали" Закона за здравното осигуряване.

Решението на тричленния състав на ВАС обаче бе обжалвано от министъра на здравеопазването, управителя на Национална здравноосигурителна каса и Министерския съвет.

Сега петчленният състав на съда потвърждава решението на тричленния.

С обнародването в „Държавен вестник“ на съдебното решение, електронната автентификация ще престане да се използва от всички лечебни заведения, както в извънболничната, така и в болничната помощ.

Текстът за пръстовия отпечатък така или иначе не фигурира в новия Национален рамков договор на Здравната каса и лекарския съюз, който влиза в сила от 1 април.