Официалното становище на ВАС във връзка с проекта за изменение на основния закон ще бъде представено утре на Временната парламентарна комисия за промени в Конституцията.

Магистратите се мотивират с няколко решения на Конституционния съд, които ясно са поставили границите за възможните реформи на основния закон в частта за съдебната власт.

"Подобна конституционна реформа следва да включва широкото представителство на различните социални слоеве в обществото в рамките на едно Велико Народно събрание", отбелязват върховните съдии.

Освен това те подчертават, че законопроектът не може да реализира заложените в Стратегията и годишния доклад на ЕК основни препоръки и цели.

"Нещо повече – част от предвидените промени са в пряко противоречие с тях, като създават предпоставки за капсулиране на системата, нейната пълна политическа зависимост, пропорционална на отдалечаването й от принципите за върховенството на закона и правовата държава", допълват от от ВАС.

По повод една от основните идеи в законопроекта - намаляване мандата на членовете на ВСС от 5 на 4 години, магистратите коментират, че това ограничава независимостта на съдебната от законодателната и изпълнителната власт чрез подчиняване мандата на ВСС на мандата на висшите органи на изпълнителната и законодателната власт, които всъщност участват в нейното учредяване.

По този начин се създава предпоставка – всяко следващо Народно събрание да избира свой ВСС, т.е. да създава своя съдебна власт, аргументират се магистратите, според които това е "опит за поставянето под контрол на съдебната от страна политическата власт".

От ВАС категорично отхвърлят и идеята за отмяна тайната на вота при гласуването на членовете на ВСС, както и на засилване правомощията на министъра на правосъдието, като част от изпълнителната власт.
Като излишно е посочено специалното изменение за изслушване на главния прокурор от Народното събрание, защото и в момента е налице отчетност на прокуратурата.  

От ВСС вече също се обявиха против предлаганите промени и заявиха, че е нужно Велико Народно събрание.

Утре ще се проведе заседание на Временната комисия за промяна на Конституцията, на което ще бъдат представени всички становища на институциите. В петък пък ще бъдат изслушани неправителствени организации и на академичната общност.

За 7 юли е насрочено заседание, на което да се проведе първо гласуване на предложенията.

По принцип, за да бъде променен основният закон, е нужно минимално мнозинство от 160 депутати, засега готовност за подкрепа обаче са декларирали едва окол 130.

АНКЕТА: Необходима ли е промяна в Конституцията?