На 9 август служебният министър на финансите Румен Порожанов нареди на бившия директор на митниците Павел Тонев да прекрати процедурата за избор на началник на Митница "Свиленград" след сигнал за нередности по конкурса.

Тогава бе възложено на Инспектората на Министерството на финансите да извърши проверка по случая. До защита на концепция бе допуснат само Валери Стайков, който бе и.д. шеф на митницата до 7 август. Зам.-шефът на Митница "Пловдив" Боян Тодоров бе командирован за 45 дни като и.д. началник.

Днес, със заповед на директора на Агенция "Митници", е обявен конкурс за началник на митницата в Свиленград. Кандидатите трябва да са висше образование в областта на социалните, стопанските и правните науки с минимална образователна степен "магистър".
Изисква се да имат 7 г. професионален опит, както и 5 г. опит на ръководна длъжност.

Кандидатите ще преминат през защита на концепция за стратегическо управление "Управление на дейностите в Митница "Свиленград", свързани с подобряване на събираемостта на държавните вземания", и през интервю.
Срокът за подаване на документи е 8 септември 2014 г.

Новият стар шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов вече остро критикува работата в системата. Той се закани да направи знакови уволнения.

По-рано тази година зам.-директорът на Митница "Свиленград" Георги Георгиев бе задържан и обвинен в притежаване и трафик на наркотици. Оказа се, че арестът му е незаконен.

През 2013 г. служители от митница „Свиленград” бяха уволнени заради фалшиви дипломи.

През май 2012 г. цяла митническа смяна бе уличена във вземане на рушвети, а митницата бе пред закриване заради пълния провал на теста за лоялност.
На митничарите бе даден срок да се поправят, а през това време близо 1/3 от персона бе уволнен.

АНКЕТА: Одобрявате ли завръщането на Танов в митниците?