Върховна касационна прокуратура (ВКП) е поискала ползването на СРС-та. Това е станало в рамките на досъдебно производство по съмнения за контрабанда срещу голяма група лица, спрямо които са приложени СРС-та, уточни Нотев, който е депутат от "Атака", цитиран от "Фокус". Подозренията са били за престъпления по високите етажи на властта.

СРС-тата са били приложени, след като е било преценено, че доказателства могат да бъдат събрани само по този начин. Спазени са законовите изисквания за използването на СРС-та, тяхното съхраняване, регистрация и дори унищожаване на част от тази информация.
Тепърва обаче ще се уточнява периодът, в който са прилагани, добави Нотев.

Все още не е ясно и дали изнесените в медиите скандални записи между шефа на митниците и премиера Бойко Борисов, министри и депутати от ГЕРБ са придобити чрез въпросните СРС-та и дали са автентични или монтаж.
„Предстои да се уточни събраната информация, за да може оттук нататък да дадем отговори на въпроси, които и вас ви вълнуват – събрани ли са разговори, такива каквито се появиха в медиите, дали са от групата, която е установена и се правят чрез СРС-та, дали е налице пълна идентичност между разговорите и съответно лицата, които се сочат като кореспонденти”, обясни депутатът.

Нотев уточни, че по време на днешното заседание на комисията е бил изслушан представител на съдебната система.
„Нашата цел е да установим правилно ли е приложен законът и ако се установи нарушение в смисъла на нерегламентирано изтичане на информация – то за в бъдеще това да бъде предотвратено”, заяви народният представител.

По думите му става дума за събрани доказателства, част от които са превърнати във веществени доказателства.
"Оттук нататък не бих искал да коментирам тяхното съдържание”, заяви още  Явор Нотев, който не даде подробности докъде е стигнало разследването за въпросната контрабанда. Добави само, че то е започнало след анонимен сигнал.

Той уточни, че няма противоречие с казаното от градския прокурор на София Николай Кокинов, че производството не е на Софийска градска прокуратура. Разрешението е получено от градския съд.