Това съобщи зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков при откриването на Центъра за бъбречно трансплантирани пациенти в Александровска болница, цитиран от БНР.

Въвеждането на пръстовия идентификатор в болници и аптеки бе оповестено от здравния министър д-р Петър Москов преди седмица. По думите му така ще се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. Москов обясни, че с помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди ще се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент.

"Идентификаторът ще кодира 19 или 13-цифров код. Всеки пациент дава разрешение на касата да харчи пари, които той е внесъл като здравноосигурителни вноски. И вместо да ме карате мен да помня 19 цифри, или който и да е друг, аз си нося тези цифри с мен", заяви зам.-здравният министър.

По думите на Ваньо Шарков това е въведено в много държави по света, затова и идеята на управляващите е пръстовият идентификатор да важи за цялата система на здравеопазване в България, за да упражнява НЗОК контрол.

"Вие знаете, че това, което се ползва в момента, личната карта, тя е неприложима при деца и освен това е само в болничната помощ. Сегашната система за влизане в болница чрез проверка на личните карти би следвало да отпадне постепенно", каза още д-р Шарков.

От Надзорния съвет на НЗОК снощи обявиха, че подкрепят въвеждането на пръстов идентификатор при постъпване в болница. Предстои експерти да дадат становище за техническото решение и цената на въвеждането на пръстовия идентификатор.

Министерство на здравеопазването ще договаря и обща лекарствената политика между България и Румъния, за да се избегне недостигът на ваксини за децата у нас

"Това е една от възможностите и тя беше уговорена още, когато бяхме на посещение в Румъния, то е за обща поръчка. Това са разговори, които тепърва ще се водят. Не става въпрос само за ваксини, става въпрос за създаване на една общност в лекарствената политика изцяло. Това е дългосрочна визия, защото има някои фармацевтични фирми, които гледат на нас като на малък пазар. Това е възможност ние да избегнем един такъв поглед към България", категоричен бе заместник-министърът.