Марина Стефанова и нейната дъщеря Велизара разказаха тяхната история пред bTV.

Те са прекарали 13 години разделени заради бащата на момичето, който я извежда извън България.

Марина е била съпруга на сириеца Алан ал Махамид и от него ражда дъщеря. След време родителите се разделят съвсем добронамерено и без скандали, като Махамид заминава за чужбина.

Известно време той не проявява никакъв интерес към дъщеря си, но през 2002 г. започва отново да я търси.

"В един момент започна да звъни, тогава работеше в Чили. Аз не исках тя да расте с мисълта, че е изоставена от баща си и двамата с Велизара започнаха да поддържат връзка. Така реших да я заведа в Чили за лятото, поне това беше уговорката”, спомня си Марина.

Но Велизара така и не се прибира - баща й отказва да я върне, като започва да я лъже, че майка й я е изоставила и повече не я иска. Двете се чуват в най-добрия случай веднъж годишно.

"Аз я търсех по всякакви начини. Само когато той преценеше се обаждаха", спомня си Марина.

Разговорите между майката и дъщерята протичали единствено в присъствието на бащата, за да не издаде Велизара местонахождението им.

"В първите години се обърнах към Външно министерство, но проблемът беше, че той не е в Чили и вече нямах връзка. Подадох сигнали към прокуратурата и към паспортното и по един мой сигнал до тях я открих след 12 години", разказва Марина.

Точно когато започнала да губи надежда, бащата на Велизара прави грешка – подава документи за български паспорт в Дубай.

"Веднага отидох в МВР, поисках снимката й за паспорта, който вече беше издаден. Видях адреса, намерих Велизара в интернет и рискувах да й пиша. Тя веднага реагира, поиска ми телефон и започнахме да си общуваме", разказва Марина.

А Велизара споделя:

"Аз бях в шок, питах я много неща, питах я защо ме е изоставила. Баща ми не искаше да имам сирийски паспорт, защото, ако имаш български, те оставят да пътуваш на повече места"
.

Тогава се намесва екипът на Министерство на външните работи.

"Когато Марина подаде сигнал в ситуационния център на Външно, той веднага беше предаден и успяхме да задействаме консулска защита спрямо нея", разказва зам.-министърът Георг Георгиев.

Но трудностите не спират дотук. Когато Велизара тръгва да бяга с представители на българското консулство в Дубай, втората жена на баща й се опитва да я спре, като пред властите се представя за нейна майка.

"Тя представи фалшиви документи и трябваше да докажем от разстояние, че аз съм майка на Велизара”, разказва Марина.

Цялата драма продължава 48 часа, но накрая Велизара се прибира в България.

В момента двете наваксват изгубеното време и… Велизара се учи да чете и пише на български.