"Отправянето на евентуален ултиматум не е съвместимо с упражняването на демократичното право", заяви Маниет, чиято съпротива срещу споразумението пречи на приемането му от ЕС, предаде агенция Белга, цитирана от Франс прес и БТА.

Той изтъкна, че не е запознат с обявяването на ултиматум от ЕС на Белгия и посочи, че винаги е отказвал да се вписва в "принудителни срокове".

ЕС постави днес ултиматум на Белгия до утре да преодолее съпротивата на Валония срещу търговското споразумение с Канада, в противен случай срещата на върха за подписването му в четвъртък ще бъде отменена.

Белгия е единствената от 28-те страни от ЕС, която не може да подпише договаряното в продължение на седем години Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA - лат. букви) заради съпротивата на Валония.

Споразумението засяга 500 милиона европейци, а валонците са 3,6 милиона, отбелязва Франс прес.

ЕК изпрати във Валония проектодекларация за защита на инвестициите

По-рано Европейската комисия изпрати на ръководителя на правителството на белгийската област Валония Пол Маниет проектодекларация за защита на инвестициите - една от ябълките на раздора, попречили на подписването на споразумението за свободна търговия (СЕТА) с Канада, предаде Франс прес.

Документът, озаглавен Декларация на кралство Белгия (и на страните членки. . .) с подкрепата на Европейската комисия относно защитата на инвестициите и Инвестиционния съд (ICS) "дава отговор на всички резерви, изразени от Маниет", посочи европейски дипломат.

Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните, тъй като се отнася до възможността, давана на многонационалните компании да инвестират в чужда страна, да подават жалба срещу държава, приела противоречаща на техните интереси политика.

Валония заяви, че е разочарована от новото предложение

Белгийската френскоезична област Валония заяви, че е разочарована от изпратеното днес от Европейската комисия ново предложение за защита на инвестициите в рамките на споразумението, което имаше за цел да успокои нейното правителство и така да стане възможно Белгия да подпише споразумението, предаде Франс прес.