Макар и учените да казват, че ураганът Харви не е предизвикан от климатични промени, дължащи се на човешка дейност, два научни екипа установиха, че по-топлият и влажен свят увеличава три пъти вероятността ураган да наводни Хюстън.

Други изследвания също установиха, че климатичните промени са фактор за рекордните валежи на Харви, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Когато ураганът Харви наводни Тексас, учените подозираха, че глобалното затопляне е засилило бурята, но досега не разполагаха с данни в подкрепа.

В едното изследване международен екип учени сравни валежите от урагана Харви с исторически данни и установи, че подобно количество може да се очаква веднъж на 9000 години.

След това учените използваха симулации, които показаха различни нива на климатични промени. Ефектът от глобалното затопляне се е проявил в сравнението с историческите данни.

В другото изследване учените от лабораторията "Лорънс Бъркли" са използвали компютърни симулации, за да анализират валежите от урагана Харви за една седмица и са изчислили, че глобалното затопляне ги е увеличило с почти 20 процента.

Глобалното затопляне е засилило също валежите от ураганите Ирма и Мария.