Ще има интензивни и значителни валежи от дъжд. Сумарното количество за денонощието ще е до 40 л/кв.м. Очаква се и интензивно снеготопене.

Жълт код за обилни валежи пък е в сила за утрешния ден за четири области в страната – Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Хасково. Очакваното сумарно количество валежи от дъжд за денонощието са до 20 -25 л/кв.м.

Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води, съобщиха още вчера от екоминистерството. На повечето места в страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

От днес заради очакваните повишения на речните нива след обилното снеготопене Оперативното звено в министерството е активирано в 24-часов режим на работа, включително в почивни и празнични дни.
 
Следи се състоянието на реките и язовирите и се изпраща информация до всички ведомства, които е необходимо да се мобилизират и в случай на нужда да предприемат действия

С повишено внимание се следят водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда и Места.

В събота и неделя ще е облачно и дъждовно, с минимални температури от 7 до 12 и максимални от 10 до 14-16 градуса.

Вижте 10-дневната прогноза на Дир.бг

Какво означават кодовете

Жълтото означава потенциална опасност.
Има повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Възможни са щети. Следете прогнозата за времето. Не предприемайте неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

Оранжево означава опасност. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите.

Червено означава голяма опасност. Прогнозират се екстремни метеорологични явления със значителен териториален обхват. Има висок риск от големи щети върху инфраструктурата и околната среда. Съществува повишена вероятност за човешки жертви. Бъдете изключително внимателни. Задължително следвайте съветите и разпорежданията на властите и бъдете готови за извънредни мерки.