Оранжев код е обявен във Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Шумен, Сливен, Бургас, Хасково, Ямбол, Кърджали и Търговище.

Там валежите ще продължат, като ще са придружени с гръмотевични бури, значителни краткотрайни усилвания на вятъра и очаквани значителни количества валежи – до 30-50 л./ кв. метра, някъде и повече.

Оранжев код се обявява, когато времето е опасно.

В останалите области в страната е обявен жълт код.

Вижте снимки от пороите >>

От северозапад днес ще започне да прониква студен въздух, температурите ще се понижават и максималните ще бъдат между 17° и 22°, съобщиха от НИМХ.

В събота валежи ще има на по-малко места, главно в североизточните райони.

През следващите едно-две денонощия на база на метеорологичната обстановка, се очаква повишение на водните количества в реките в цялата страна. По-съществени повишения ще има в поречията на Искър, Вит, Осъм и Янтра.

Възможни са локални наводнения.

Водното количество в долното течение на р. Искър ще достигне червения (висок) праг на предупреждение на 31 май, посочват от МОСВ.

В неделя ще остане хладно, с дневни температури около 20 градуса. Облачността ще бъде значителна, само на отделни места ще превали слаб краткотраен дъжд.

Вижте прогнозата >>