Решението за отстраняването на Йорданов и останалите полицейски шефове взето на съвещание днес сутринта при Цветлин Йовчев. Новината съобщи първо БНР, а след това бе потвърдена и от самия него.

Той уточни, че е поискал оставката на шефа на СДВР заради неупражнен контрол във връзка със случай, при който полицаи наблюдавали как се продават контрабандни цигари.

В днешния брой на в. "24 часа" е публикуван репортаж за продажба на цигари без бандерол на Женския пазар в столицата. На снимка се виждат униформени полицаи, които разговарят с една от продавачките на контрабандните цигари, без да предприемат нещо.

"Това е недопустимо", категоричен бе министърът.

Сред причините за поисканата оставка е и високият брой битови престъпления и неразкрити престъпления.

Той допълни, че е освободил и петима шефове на областни дирекции на МВР заради слаби резултати. По неофициална информация това са директорите на Областните дирекции на МВР в Кюстендил, Монтана, Видин, Плевен и Търговище.

"Разпоредих краткосрочни мерки и в рамките на един месец ще очаквам резултати от останалите, които остават на постовете си", каза Йовчев.

В отговор на въпрос обаче той бе категоричен, че в никакъв случай не е започнал чистка и няма да уволни никой, ако резултатите от работата му са добри.
Министърът бе категоричен, че ще се ръководи само от това дали съответният служител има компетентност, какъв е приносът му към постигане на целите и доколко притежава лични качества за длъжността си. 

Запитан как все пак ще реагира на коментари, че действа реваншистки и освобождава хора, близки до Цветан Цветанов, Йовчев отговори: 

"Ако някой може и се опита да докаже такава теза, в този контекст, съм готов да изслушам аргументите. Но при всички положения мога да ви уверя в едно – всичко, което правя и ще правя в МВР, ще следва принципна логика на това какви са резултатите".

Министърът обяви още, че има неефективно използване на ресурси в МВР, затова предвижда в много кратки срокове реорганизация. По думите му към момента има сериозна дупка в бюджета от 93 млн. лева - от средства за издръжка, проверява се да не излязат и други такива задължения.

"По възможност ще ограничим някои разходи, тъй като финансовото състояние на министерството не е добро. Ако не променим нещо съществено, до края на годината дупката ще стане около 180 млн. лева
", заяви Йовчев.

Той се обяви и срещу практиката да има дарения в МВР. Министърът обясни, че след като държавата е определила бюджет, всяко дарение изкривява този модел и се изразходват повече средства, отколкото са предвидени. По думите му така излиза, че се черпят средства, ако не неправомерно, то не съвсем прозрачно.

"Не е приемливо да приемаме дарения и от частни фирми, това може да доведе до друг тип отношения", категоричен бе Йовчев и уточни, че ще се върви към прекратяване на тази практика.