Експертният съвет за разрешаване на казуса с КТБ ще поиска подкрепа от Комисията за финансов надзор за по-бързото възстановяване на работата на банката. Днес представители на съвета ще имат срещи с председателя на КФН Стоян Мавродиев.

Член на Експертния съвет е и Валери Димитров, който каза пред БНР, че банката трябва да бъде обект на оздравителни процедури.

По думите му БНБ трябва да даде отговор на въпроса възможно ли е оздравяване на банката, ако това не е възможно трябва да се прибегне до отнемане на лиценза, отиване в производство по несъстоятелност, удовлетворяване на гарантираните вложители. След отнемане на лиценза трябва да се прибегне до продажба на банката, смята Димитров.

Добрите практики по спасяване на банки предвиждат спешни мерки, посочи експертът. Всеки ден, с изтичане на времето на специалния надзор, състоянието на банката и на активите ѝ се влошава. В този смисъл, колкото по-навременни мерки се вземат, толкова по-добре.

"БНБ продължава да мълчи по това какви оздравителни мерки трябва да предприеме. Доколкото разбрах са казали само, че ще предложат на досегашните акционери, съответно на одобрени след това от БНБ финансови институции, но се чака да се види какво е състоянието на кредитния портфейл", коментира Димитров.

От последните данни той виждал, че състоянието на кредитния портфейл не е добро.

"За съжаление моята прогноза е доста мрачна", заяви експертът.

Според Димитров най-добрият вариант за КТБ е да бъде закупена или погълната от друга банка, която може да осигури в най-висока степен бързо удовлетворяване на поне част от вземанията на вложителите. Той обаче изключи вариант като спасител да се яви банка „Виктория“.

Нека да се направи опит банката да бъде предложена за купуване и след това вече да се търсят други възможности, предложи Димитров.

"Предложенията за разпродаване на активите на банката парче по парче са глупости. Така не се фалират банки", коментира експертът.

Според него мажоритарният собственик Цветан Василев носи отговорността за това, че парите на вложителите са били използвани за вътрешни кредити.

Вчера стана ясно, че прокуратурата ни е изпратила на сръбските власти молбата за екстрадиция на Василев.