По препоръка на Европейската комисия "Южен поток България" АД спира възлагането на поръчки и сключване на договори, свързани със строителството на газопровода "Южен поток" на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на "Южен поток България".

В момента дружеството извършва дейности с подготвителен характер по реализацията на проекта при спазване на националното и европейското законодателство, е посочено в съобщението.

Европейската комисия приветства решението на България да замрази проекта "Южен поток", докато той не бъде приведен в синхрон с изискванията на законодателството на ЕС, съобщи днес Марлене Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотенгер.

ЕС е готов да участва в дискусии с българските власти, така че да се гарантира пълното съответствие на проекта на правилата на ЕС, каза Холцнер, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

Български енергиен холдинг (БЕХ) оказва пълно съдействие на ЕК за изясняване на въпросите по проекта "Южен поток", но не може да разкрива търговска тайна. Това се посочва в прессъобщение на холдинга, публикувано днес.

Както по-рано и от МИЕ съобщиха, в качеството си на акционер в проектната компания "Южен поток - България" и в изпълнение на указанията на министъра на икономиката и енергетиката, БЕХ е уведомил ОАО Газпром и изпълнителните директори на Южен поток - България за замразяването на дейностите по проекта "Южен поток" до окончателното изясняване на всички въпроси по процедурата за възлагане на договора за проектиране, доставка и строителство и в съответствие с изискванията на ЕК.

По-рано днес стана ясно, че Министерството на икономиката и енергетиката дава компанията "Южен поток България" на прокуратурата. Причината е, че компанията е увеличила капитала на дружеството в разрез с решение на служебния министър Васил Щонов за замразяване на всички дейности по изпълнение на проекта за газопровода.