Руският държавен глава даде единадесетата си годишна пресконференция в Международния търговски център в Москва, на която присъстваха над 1400 руски и чуждестранни журналисти, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА и "Фокус".

"Удивлява ме беззъбата позиция на българското ръководство, която по непонятно какви съображения пренебрегна националните интереси. В самия проект трябваше да вложим 3 милиарда - в строителство, в работни места, заплати, доходи на всички нива на бюджета, а след това щяха да се получават 400 млн. евро годишно просто за транзита", заяви Путин.

По думите му, газопроводът "Турски поток" ще бъде построен, ако Турция издейства гаранции от Брюксел.

През 2013 г. Турция възложи на Росатом изграждането на АЕЦ в южния турски град Аккую. След като Турция свали руския бомбардировач Су-24, Москва обяви, че спира преговорите за "Турски поток" и строежа на АЕЦ "Аккую".

Ние не сме прекъснали преговорите. Трябват ни писмени гаранции от Еврокомисията, че всички маршрути, включително и възможният маршрут през Турция към Европа, са не само изпълними, но и приоритетни и ЕК ще подкрепя проекта, каза Путин.

Ако турските партньори представят на Газпром такъв документ от Брюксел, ние ще продължим напред. Засега обаче, за съжаление, го няма
, заяви руският държавен глава, подчертавайки, че съдбата на проекта не зависи от Русия.

Владимир Путин каза още, че руската страна не е влагала 3,5 милиарда долара в АЕЦ "Аккую" в Турция, а преговорите с турската страна по този проект продължават.

"Въпросът за бъдещето на този проект трябва да се решава на корпоративно равнище - това е чисто търговски въпрос и ние не сме направили нито една стъпка, която да накърни нашите икономически интереси", допълни руският държавен глава.


Путин за кризата в руската икономика>>>

Путин за операцията в Сирия>>>

Путин за отношенията с Турция>>>

Путин за ситуацията в Украйна>>>