Капиталът на дружеството "Южен поток-България" АД като обща сума е 446,4 млн. лв, от които е разходена нищожна част - малко над 55 млн. лв., а останалите 386 млн. лв. е налична към момента.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на питане на народните представители Мартин Димитров и Петър Славов, предаде БТА.

Основните разходи по проекта са извършени чрез съвместната проектна компания "Южен поток-България" АД, в която участва БЕХ с 50 процента от капитала и "Газпром" с останалите 50 на сто. Паричните средства от българска страна са чрез вноски в капитала на дружеството.

От 2010 година до настоящия момент БЕХ, като паритетен съакционер е участвал в капиталовите увеличения на проектната компания, които са публични, предвид Търговския регистър. Вноските варират. Те са по-ниски в периода 2010 - 2013 години. Най-голямата вноска е направена на 18 август 2014 на стойност 191 млн. лв. Общо направените вноски са в размер на 198,8 млн. лв.

Във фонд "Резервен" на "Южен поток - България" са внесени 24,4 млн. лв.

От момента на възникналата неяснота по проекта и направените изявления от руска страна, БЕХ като акционер се е стремил да ограничи до минимум разходите, като това се е извършвало само за текущи разходи, както и по договори, чието изпълнение вече е било започнало, отбеляза Дончев.

По думите му в момента текат усилени разговори, като следващата седмица ще има още една среща с ЕК за изграждането на газовия разпределителен център "Балкан".

Като един от източниците на газ в него се коментира една, две или повече руски тръби в Черно море, заяви вицепремиерът.

По думите му част от направените разходи не са само разходи, но и актив - вещни права, сервитути, планове, които при определени сценарии биха могли да се използват за други инициативи по разширяването или модернизирането на газопреносната мрежа на страната.

По думите на Томислав Дончев България е най-засегната от случилото се с проекта "Южен поток", предвид факта, че е първа на трасето, и че от чисто политическа гледна точка тя се оказа в епицентъра на събитията, освен чисто икономическите щети.

Усилията в момента са да бъде извадено рационалното зърно, в което има икономическа логика и без конфликти с европейското законодателство да бъде реализирано, посочи още вицепремиерът. Той добави също така, че не всички действия трябва и могат да се коментират публично.

В началото на месеца парламентът отхвърли предложение на лидера на "Атака" Волен Сидеров за обсъждане на проект за решение, с което да се възобнови проектът „Южен поток”. 

Сидеров бе категоричен, че проектът ще бъде от полза за България и не трябва да пропуска тази възможност, защото изграждането на "Южен поток" автоматично ще ни защити с помощта на няколко държави, които са заинтересовани от неговото съществуване.

Той се мотивира с променените геополитически условия след свалянето на руския самолет Су-24 от Турция и настоя страната ни да се възползва от тази възможност