Този коментар направи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Москва се нуждае от европейския газов пазар, който е най-голям и сигурен, защото „китайската карта“ не сработи, посочи той. Според него разширението на „Северен поток“ не решава проблемите на Русия с износа на газ, защото при реализацията му газоразпределителната мрежа ще бъде силно натоварена и ще бъдат необходими допълнителни инвестиции.

Вече има и сигнали за възстановяване на плановете на Москва да изгради газопровод по дъното на Черно море, припомни експертът. Един от плановете е реализацията на „Кримски поток“ - през територията на полуострова, а тръбите отново ще стигнат до Варна.

Според Тасев конкурентни проекти като „Посейдон“ обаче са доста условни. За него и Трансадриатическия газопровод (TAP), на чието строителство беше дадено началото само преди дни, също „виси“ без изграждането на Трансанадолския газопровод.

Притесненията на експерта са свързани с маршрута на трасето на TANAP – през Кюрдистан.

"Всичко е в условно наклонение, но ако всичко върви нормално в тръбите на ТАП към 2020 година ще има около 10 млрд. кубически метра газ, от които 1 млрд. е предназначен за нас. Това е знаменитият 1 млрд, който е договарян още преди години. Ние консумираме около 3 млрд., но не е толкова голям проблемът да си осигурим нужните ни количества газ, по-важното е да останем на газовата карта на Европа", смята Тасев.

Броят на служителите в "Южен поток България" е намален от 34 на 6, като четиримата български представители взимат заплати, доближаващи се до средните в сектор "Енергетика" и в страната, коментира междувременно министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от "Фокус".

Изказването й беше по повод отправено до министерството запитването от депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев. През седмицата той съобщи, че дружеството има 4.5 млн лева годишни разходи и през миналата година е давало заплати по над 4700 лева на човек.

Петкова уточни, че проектът се реализира от съвместно акционерно дружество, в което равен брой дялове имат Български енергиен холдниг и "Газпром", и всички решения, се взимат от двамата акционери. Тя допълни, че няма как българската или руската държава да вземат решение за прекратяване на дружеството и това може да бъде направено единствено от акционерите.

Министърът посочи, че дружество има активи – документи, свързани с оценката за въздействието на околната среда, подробен устройствен план и техническия проект, подготвен в голямата си част, които биха могли да бъдат продадени или да са полезни за държавата.