Според вписаното вчера в Търговския регистър заявление уставният капитал е увеличен, като са издадени 382 хил. поименни акции с номинална стойност 1000 лева всяка. Така размерът на капитала на компанията вече е 397,6 млн. лева.

Вчера от МИЕ съобщиха, че министър Васил Щонов е възложил на БЕХ преустановяване на всички действия по “Южен поток“, докато проектът не отговори на изискванията на ЕК. С писмо той е уведомил холдинга да бъде прекратено възлагането на всички тръжни процедури, както и сключването на договори по проекта "Южен поток".

От МИЕ припомнят, че на 7 август Щонов изпраща писмо до Българския енергиен холдинг с нареждане да се преустановят всички действия по изграждането на газопровода "Южен Поток".
На 8 август министърът се среща с изпълнителните директори на "Южен поток България" и БЕХ. По време на разговорите подчертава необходимостта от прекратяване на по-нататъшни действия по проекта и набелязва следващи стъпки по привеждане на проекта в съответствие с европейските изисквания.

На 11 август министърът издава протоколно решение за прекратяване по-нататъшни действия по проекта.

В същия ден изпълнителният директор на БЕХ изпраща нарочно писмо до Алексей Милер, председател на управителния съвет на "Газпром", с копие до ръководството на "Южен поток България", с което изрично му се разпорежда да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и действия, свързани със започване изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода.

Въпреки това, на 12 август, в 16.23 ч., ръководството на "Южен поток България" подава заявление за увеличаване на капитала на дружеството, което е вписано в търговския регистър на 18 август, се казва в прессъобщението на МИЕ.

Според ведомството действията на "Южен поток България" не защитават интересите на БЕХ в дружеството и възнамерява да отнесе случая към правоохранителните органи.

Според информация на МИЕ увеличаването на капитала само по-себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него. Начало на изграждането на "Южен поток" на българска територия ще се осъществи едва след извършване на авансови плащания към изпълнителите на проекта, което е възможно само след подпис и на двамата изпълнителни директори на "Южен поток България", се казва в прессъобщението на МИЕ.

Още на 8 юни експремиерът Пламен Орешарски разпореди спиране на работата по газопровода „Южен поток”, докато процедурата не се синхронизира с Брюксел. Дни преди смяната на кабинета обаче Министерството на земеделието е продало на "Южен поток България" 358 декара земя за строителство на подстанция за газопровода, а МРР е дало разрешение за нейното строителство.

Български енергиен холдинг (БЕХ) оказва пълно съдействие на ЕК за изясняване на въпросите по проекта "Южен поток", но не може да разкрива търговска тайна, реагираха от холдинга.