Реформаторите представиха писмо на Българския енергиен холдинг до енергийния министър Драгомир Стойнев. То съдържа законодателни предложения и мотиви към тях от компанията "Южен поток транспорт", чийто основен акционер с 50% е "Газпром".

За документите стана ясно още миналата седмица, но досега те не бяха показвани публично, а от левицата отричаха подобни сценарии. Скандалът бе и един от мотивите на ГЕРБ да внесат искане за вот на недоверие на правителството в сектор "Енергеника".

В писмото има инструкция кореспонденцията да бъде укрита от ЕК.

"Веднъж приети, предложените изменения не следва да подлежат на задължително съобщаване към ЕК, с изключение на изменения, свързани с уеднаквяване на дефиницията на "междусистемен газопровод", съгласно Закона за енергетиката, с тази на "междусистемен газопровод", съгласно Газовата директива", се казва в него.

Писмото е от 13 декември миналата година и съдържа предложения за законодателни промени, отнасящи се за морската част на газопровода, направени от "Южен поток транспорт".

Според реформаторите смисълът и логиката на това предложение са много близки до законопроекта, внесен от депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев и приет на първо четене.

"Изключително скандално е, че предложенията на "Саут стрийм транспорт"  ("Южен поток транспорт") са оформени като готов законопроект, като дори е написано името на вносителя - Михаил Миков. Следват мотиви, под които е сложено името на Пламен Орешарски като вносител", обяви Атанас Атанасов от ДСБ.

Текстовете, внесени от Ерменков и Куюмджиев създават нова категория - "морски газопровод", който е изключен от правилата за достъп на трети страни (т.е. на доставчици на газ, несвързани със собствениците на тръбата), отпада определянето на тарифите от независим регулатор и т.н.

Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно, че не стъпва на европейска територия.

Реформаторите настояват внесеният от БСП законопроект да бъде спрян незабавно, защото според тях той е в пряк ущърб на българските национални интереси.

От блока искат още енергийното министерство да разкрие цялата кореспонденция по "Южен поток" и да отговори публично защо допуска намесата на чужда сила във вътрешните работи на България.

"Руската страна не е диктувала никакви предложения за закони към вносителите на тези поправки", зарече се пред журналисти в парламента Таско Ерменков.

АНКЕТА: Ще се провали ли проектът "Южен поток"?