Това съобщава във вчерашния си брой австрийският в. "Стандарт", позовавайки се на информирани източници, цитиран от "Росийская газета" и БТА.

Предполага се, че проектът ще бъде осъществен в облекчена версия, тоест само сухопътната част.

Катализатор за преговорите е станало решението на Русия и Турция да построят Турски поток, който да премине по дъното на Черно море до Люлебургаз. Една линия от тръбата ще осигури близо 16 милиарда кубични метра годишно за турските потребители, а в перспектива втора линия със същия капацитет ще снабдява европейските потребители.

В проекта за построяване на втората линия иска да участва и О Ем Ви, посочва изданието.

Отклонението може да премине през територията на Сърбия и Унгария до австрийския газов разпределителен център Баумгартен, както се предвиждаше в проекта Южен поток.

По данни на в. "Стандарт" в такъв случай Газпром е готов да продава газ на О Ем Ви. Компанията не е коментирала официално тази информация.

Досегашните коментари на Газпром бяха, че проектът Южен поток вече не съществува.

На практика Европа става зависима за доставките на природен газ от Турция - всички газови коридори и ще минават оттам. Азерският газ ще преминава през Турция и ние сме длъжни да участваме. Няма как азерският газ да прескочи Турция и да дойде в България, каза Борисов.

Според него няма как и руският газ да дойде директно в България. Той ще минава през Турция и затова ще подпишем реадмисия с южната ни съседка, ако тя не се разбере с ЕС.